Krajská hospodářská komora
Pardubického kraje

Přehlídka strojírenských firem 2019 a Přehlídka firem s technickým zaměřením a významných zaměstnavatelů regionu Svitavy

Přehlídka regionálních strojírenských firem a škol s technickým zaměřením se uskutečnila v Kulturním domě v Ústí nad Orlicí (24. ledna) 

Přehlídka byla určená hlavně pro budoucí absolventy středních škol a děti ze 7., 8. a 9. ročníků základních škol, kterých se na čtvrtý ročník této akce sjelo na více než 800.

Letošní ročník přilákal opět více žáků. 34 firem a Středních škol s technickým zaměřením zde prezentovalo široký výběr možnosí uplatnění technických profesí na trhu práce a informací o možnostech studia v technických vzdělávacích oborech.

K vidění byla řada moderních technologií používaných při dnešní výrobě. Nechyběly ukázky 3D tisku, využití virtuální reality nebo programování strojů.

 

29.ledna se konala obdobná akce v Multifunkčním centru Fabrika ve Svitavách. Přehlídka firem s technickým zaměřením a významných zaměstnavatelů regionu.

Během této Přehlídky proběhlo krajské kolo odborné soutěže T-PROFI. Týmy tvořené ze žáků základních a středních škol měly za úkol postavit ze stavebnice funkční model lanovky. Se stavbou jim radou pomáhali učitelé. Vedoucími týmů byli zástupci odborných firem. Vítězným se stal tým Foxconn CZ s.r.o složený ze žáků SPŠE Pardubice a ZŠ Polabiny 1 Pardubice.

 

 „Přehlídky představují platformu, na kterých je možné získat informace o technickém vzdělání a zároveň i poznatky o uplatnitelnosti absolventů středních škol a učilišť v konkrétních firmách. Je potěšitelné, že i některé řemeslné učební obory, například nástrojař nebo obráběč kovů, se v současné době těší poměrně slušnému zájmu ze strany vycházejících žáků či jejich rodičů. Souvisí to samozřejmě hlavně s poptávkou firem po kvalifikovaných odbornících a jejich odměňováním. Pardubický kraj investoval v loňském roce výrazné částky do rozvoje středních škol poskytujících technické a přírodovědné vzdělání. Na vysoké úrovni je i spolupráce regionálních firem a škol,“ sdělil radní Bohumil Bernášek, který si ve svém nabitém programu našel čas a obě přehlídky navštívil.

 

SOUTĚŽ T-PROFI 2019