Krajská hospodářská komora
Pardubického kraje

Tradiční setkání podnikatelů Pardubického kraje

Tradiční setkání podnikatelů tentokrát v netradičním prostředí

Krajská hospodářská komora Pardubického kraje uspořádala další z tradičních setkání podnikatelů. Pozvala je tentokrát do netradičního prostředí terminálu pardubického letiště.

Cílem takových setkání je nejen předání aktuálních informací ze světa podnikání či legislativy, ale také příležitost k neformální diskuzi a navázání kontaktů. Do terminálu Jana Kašpara dorazilo několik desítek podnikatelů a spolu s nimi i představitelé města Pardubice, Pardubického kraje i obou komor Parlamentu ČR. „Tlumočili jsme našim členům aktuální zprávy z centrály Hospodářské komory ČR, novinky v podnikatelské legislativě i ve fungování smírčího soudu a prostor dostali také odborníci na dotační tituly,“ vyjmenoval některé z bodů programu Jiří Doležal, předseda představenstva Krajské hospodářské komory Pardubického kraje.
Tématem, které hýbe podnikatelským prostředím, je nedostatek pracovních sil. Podle viceprezidentky Hospodářské komory ČR Ireny Bartoňové Pálkové existuje příležitost přivést z Ukrajiny do České republiky až 40 tisíc pracovníků. Hospodářská komora už ve Lvově, ale také třeba v Srbsku založila kontaktní centra. „Aktuálně se pracuje také na novelizaci stavebního práva jako celku. Novinky by snad mohly platit od roku 2020,“ uvedla také viceprezidentka komory.
Prostor dostali i odborníci poradenských center, kteří se věnovali problematice dotačních titulů, exportu a vyhledávání kontaktů v zahraničí. Například projekt ČSOB Trade Club umožnuje vyhledávání tisíců ověřených kontaktů v padesáti zemích světa. „Myslím, že důležitou a dobrou zprávou, která tu zazněla, je i vytvoření nového sudiště Rozhodčího soudu Hospodářské komory a Agrární komory přímo v Pardubicích. Usnadní a urychlí to kroky, které jsou někdy v podnikání nepříjemné, ale nezbytné,“ dodal Jiří Doležal.